Forum > Commentaar op City of Paramaribo > de oorsprong van Paramaribo

Pieter Kooijmans 04-08-2008 17:02
Complimenten voor de mooie site. Wellicht dat een samenwerking SU-NL kan bijdragen aan het bespoedigen van het onder de aandacht brengen van al dat moois ter plekke, in Paramaribo zelf (informatiepanelen in de stad).
Een vraag: elders las ik dat de naam "Paramaribo" een samenvoeging is van Paramuru en Bo (plaats aan de Paramuru, dus). Paramuru zou de Indiaanse naam zijn voor het oorspronkelijke riviertje dat later Sommelsdijkse Kreek werd. Vóór dat het fort werd gebouwd moeten hier al mensen hebben gewoond; dát is dus het begin van Paramaribo. Is u hierover meer bekend? Het zou me zo mooi lijken om de oorspronkelijke bewoners recht te doen en de oudste kern van de stad in ere te houden!

Reacties

Kondréman 07-12-2011 09:26
Vanaf zee de Surinamerivier opvarend zoek je aan plekje waar je kan aanmeren. Het stikt er echter van de mangrove begroeiïng en het is overal modder waar je kniediep inzakt. Maar er zijn daar diverse zand-en schelpritsen. Bij Geyersvlijt en Rainville is de oever zanderig. En een helemaal mooi plekje om te "landen" is de schelprits waar later de Gravenstraat op komt. Vanuit zee is dat de eerste fatsoenlijke plek waar je met je zeilboot kan afmeren.
.
Je bent een Portugese jood en je woont op de Jodensavanne. Zo'n afmeerplekje is voor de indianen ook een plekje waar het prettig verblijven is, waar je hutten kan bouwen. Zeg maar "woonplek". Dat heet "ibo" in het toenmalige indiaans. Vanuit de Jodensavanne gezien is dat een leuk plekje bij de zee. In het Portugees is para mar bij de zee. Dus "mooi plekje bij de zee" is ibo para mar. In de toenmalige Portugeze grammatica is het para mar ibo.
.
Uw term "elders las ik" zonder bronvermelding is een professor-diederik-stapel fopwetenschaps methode. Dan kunt u beter de Encyclopedie van Suriname eerst raadplegen of het boek van Wolters.

Plaats reactie

*
*
*

*

laat dit veld leeg
copyright © 2020 | add to favorites | disclaimer | Laatste update: 30/11/2009 16:54