Gravenstraat 6 [X 1996]

Gravenstraat 6 (1983)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1983


Het gebouw aan de Gravenstraat 6 was het meest monumentale huis van Paramaribo. Het werd gebouwd in 1774 voor de Gouveneur-Generaal Jean Nepveu. De opzet was Frans, met de grandeur van een naar achteren geschoven hoofdblok met twee zijvleugels, waardoor er een voorpleintje ontstond met monumentale trappartij naar de voordeur. Tegelijkertijd was de bouwtraditie onmiskenbaar Surinaams. Dat betekent dat toen al de Surinaamse houten bouwstijl sterk ontwikkeld was.
Gravenstraat 6 achterzijde, renovatie
Het gebouw had een bakstenen onderkeldering met veel kelderramen. Het centrale gedeelte was 5 travee├źn breed, de twee vleugels 2breed en 3 diep. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde was in de as een bakstenen trap; die aan de achterzijde lag in het verlengde van een uitgebouwd trappenhuis en was misschien nog imposanter dan die aan de voorzijde.

De twee verdiepingslagen waren ruim, het huis stak in hoogte duidelijk af tegen het daarnaast gelegen Statengebouw. De schilddaken waren met leien bedekt, hoofdblok en vleugel hadden elk een dakhuis.

In 1962 trok het Ministerie van Algemene Zaken in het gebouw, nadat het onder meer als vrijmetselaarsloge Concordia had gediend.


Trappenhuis achterzijde tijdens renovatie jaren 80

copyright © 2020 | add to favorites | disclaimer | Laatste update: 28/11/2009 20:50