Presidentieel paleis

Presidentieel Paleis (2007)

Het Presidentieel paleis kreeg zijn huidige basis rond 1730, toen gouverneur-generaal De Cheusses het toenmalige gouvernementsgebouw liet uitbreiden. De geschiedenis rept van vele opknapbeurten, toevoegingen van gebouwen op het terrein en, niet te vergeten, een waterput. Maar in de vroegere dagen was de staat van het gebouw dusdanig dat gouverneur Texier het blijkbaar nodig vond het huis van zijn voorganger Nepveu aan de Gravenstraat 6 te huren als residentie. Een grote renovatie vond plaats in 1780, waarbij hele gevels en het dak werden vernieuwd. Enkele jaren daarna werd de galerij voor aan het gebouw toegevoegd. Toch beschouwde gouverneur Frederici het tegen het eind van de eeuw onbewoonbaar. Maar men ging door met uitbreidingen en verbouwingen. Er werd een derde verdieping toegevoegd door middel van het optrekken van het middendeel en het construeren van dakhuizen en aan de achterzijde werd een galerij aangebouwd.
Paleis - naar Benoît 1939   Paleis; G.W.C.Voorduin, 1860.   Paleis (1915)
Paleis met 2 lagen (Benoît)                                                   3e laag met dakkapellen (Voorduin)                                  Uitbouw hoofdingang, korte galerij oostzijde

 

Pas een eeuw later, in 1911, werd het grote portiek van drie traveeën breed aan de voorzijde gebouwd en de bestaande galerij aan de rechterzijde omgevoerd. Weer tien jaar later vond de markante uitbouw van één laag aan de rechterkant van het gebouw plaats.

Momenteel staat er een gebouw van drie lagen met een voorgevel van 9 traveeën en een 1 laag hoge uitbouw van 3 traveeën aan de rechterzijde van het gebouw. Zowel de voor- als de achterzijde is van een galerij voorzien. De middenpartij van 3 traveeën is voorzien van een groot, sterk naar voren stekend portiek, waarop een balkon. Wapen fronton
De derde laag is eigenlijk een groot dakhuis dat wordt bekroond met een groot fronton, waarop het wapen van de Geoctrooieerde Sociëteit van Suriname. Het zadeldak is met leien bekleed. De vele uitbreidingen volgen wel de oorspronkelijke stijl van het gebouw die onder meer wordt gekenmerkt door de ronde bogen van de galerijen. Die zetten zich door in de halfronde bovenlichten van de vensters op de bovenverdieping. Daardoor maakt het gebouw aan de voorzijde een harmonieuze indruk. De achterzijde echter is een ratjetoe door de vele verbouwingen. Drie bogen brengen de voorzijde van het gebouw in herinnering. Daarboven wordt de verdieping toegeknepen door een afhangend dak en de vier frontons zijn zo verschillend in stijl en proportie dat ze bij verschillende gebouwen lijken te horen. De bonus aan de achterkant is de tuin die overloopt in de Palmentuin.

 

 Paleis - oprijlaan oost (2007)     Tamarindelaan - ca 1905                        playerskin plein

 

Tegenwoordig wordt het paleis niet bewoond. Er worden wel ontvangsten gehouden, maar daarvoor moet vrijwel alles worden aangevoerd; het interieur staat er kaal bij.

 

 

Kort historisch overzicht
Eind 17e eeuw: Er staat een gouvernementsgebouw van 2 lagen, 3 traveeën breed en met een steil dak.
1730 – Gouverneur De Cheusses laat het gebouw opnieuw optrekken in baksteen, en laat het tegelijkertijd vergroten.
1742 – Het gebouw verkeert in zo’n slechte staat dat gouverneur Mauricius op zijn plantage blijft wonen en het gebouw van zijn zoon aan de Gravenstraat gebruikt voor banketten.
1751 – Er wordt een rapport met een lijst van noodzakelijke herstellingen opgesteld. In de jaren erna worden de renovaties doorgevoerd.
1774 – Er vinden vernieuwingen plaats aan de achtergebouwen.
1776 – In de tuin wordt een put geslagen.
1778 – Er wordt melding gemaakt van lekkage aan de daken, van de slechte staat van de zolder.
1779 – Er verschijnt een nieuwe rapportage over de slechte staat van het gebouw. Gouverneur Texier gaat in het Nepveuhuis aan de Gravenstraat wonen.
1780 – Er vindt een grote renovatie plaats. Het dak van het gebouw wordt vernieuwd, de zolder en geveleinden worden gerenoveerd. Er wordt een nieuw koetshuis gebouwd.
1787 – De fundering van de voorgalerij wordt verbeterd en er wordt een Engelse tuin aangelegd. Een deel van de "negerhuizen" op het achtererf wordt afgebroken en in de plaats daarvan wordt een boomkwekerij opgericht.
1793 - Opnieuw verschijnt er een rapport voor verbeteringen.
1834 – Belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd, in opdracht van gouverneur Van Heeckeren. De middenpartij wordt opgetrokken tot 3 lagen, dakhuizen worden gebouwd en aan de achterzijde wordt een galerij bijgebouwd. Vermoedelijk stammen de ramen in Empire-stijl ook uit deze tijd.
1911 – De grote portiek van drie traveeën aan de voorzijde wordt aangebouwd. Boven het dakterras dat zo ontstaat wordt een luifel aangebracht. De voorgalerij wordt rechts omgevoerd.
1920 (ca.) – De rechtergalerij wordt vergroot tot 3 traveeën in het vooraanzicht.

 

copyright © 2017 | add to favorites | disclaimer | Laatste update: 26/01/2015 19:23